Demodikos

Demodikos hos hund (Demodex/Kala fläckar)
Demodikos är en sjukdom som orsakas av kvalster. Vissa raser drabbas oftare än andra, varför en viss ärftlighet diskuteras kring risken att drabbas av sjukdomen.

Orsaken till demodikos är en parasit, hos hund, vanligen kvalsterdjuret Demodex canis.

Hos hund lever demodexkvalstren i hårsäckarna och mer sällan i talgkörtlarna. Hela parasitens livscykel sker på djuret. Kroppens immunförsvar ser till att hålla parasiterna under kontroll och låter dem aldrig föröka sig i stort antal eller orsaka besvär.

Det finns teorier om att Demodex canis överförs från tiken till diande valpar under de första levnadsdagarna. Exakt hur överföringen går till är inte helt klarlagt.

Ibland klarar kroppens immunförsvar inte att hålla parasiterna under kontroll och de kan då föröka sig fort. Hunden får då symtom på sjukdom, så kallad demodikos. Men brukar säga att hunden har fått ”demodex”, vilket alltså inte är helt riktigt. Hundens demodex har i stället förökat sig och finns i ett onormalt högt antal.

Symtom
Vid demodikos är symtomen i första hand håravfall utan klåda. Drabbade hundar kan dock klia sig om till exempel en bakteriell hudinfektion utvecklas, eller om djuret samtidigt har problem med allergi.

De individer som får symtom, har en brist i sitt immunsystem vilket gör att kroppen inte kan försvara sig mot parasiten. Sjukdomen debuterar vanligen mellan 3 och 18 månaders ålder. Den uppträder i två varianter, dels i lokal form och dels i den generaliserade formen. Demodikos förekommer mest hos korthåriga raser.

Läs mer om Demodikos i följande veterinärinformation publicerad i
Doggy Rapport 3/09:

Demodikos hos hund – en komplex och outforskad sjukdom.