Utställning

Det finns så väl officiella som inofficiella utställningar här i Sverige. Dessa anordnas av olika rasklubbar, olika länsklubbar och även SKK ibland. På en utställning är det en raskunnig domare ska göra en kvalitetsbedömning av varje pinscher. Domaren går igenom hundens kropp, känner igenom muskulaturen, hur skuldror ligger, hur hundens vinklar är, uttryck, mått på olika delar, pälskvalité, uttryck, färg på päls och ögon och nosparti, tittar på tänder och bett och ser även hur hunden rör sig osv. Allt detta jämför domaren mot hur rasens rasstandard är skriven, dvs jämför hur pass bra just den individen stämmer in med hur domaren har tolkat rasstandarden. Alla domare har olika prioriteringar i rasstandarden och vad som är viktigt för en domare kan vara tämligen betydelselöst för en annan. Utställningar kan vara lite av ett lotteri när det gäller just olika typer av hundar, men i grunden skall hunden ändå vara rastypiskt godkänd av domaren för att komma vidare.

  • Den första bedömningen är som sagt en kvalitets bedömning. Detta brukar man även benämna som en utvärdering av vad individens föräldradjur lämnat, en slags avelsutvärdering kan man kalla det.
  • Den andra bedömningen är en konkurrens bedömning. Där jämför domaren samtliga individer som går i samma klass, ex juniorklass, unghundsklass, championklass osv. Här jämför domaren individernas fördelar och nackdelar mot varandra och placerar dem i den ordning denne finner lämpligast, med den mest tilltalande som nr 1.
  • Därefter fortsätter konkurrensbedömningen i olika led och om domaren finner att det finns nog bra hundar så kommer en tik och en hane att placeras som BIR (Bäst i rasen) och BIM (Bäst i motsatt kön).
  • Den hund som blev BIR går vidare till en gruppfinal och sedan kanske vidare till en BIS (Best in show final). Förhoppningsvis kommer vår vackra ras så småningom börja placera sig oftare i gruppfinalerna och i BIS-finalerna.
  • Det finns även en del av utställningen som är avelsgrupper (en hane eller tik som tävlar med sina avkommor) och uppfödargrupper (hundar som är av samma uppfödare). Här är det ingen individuell bedömning av hundarna i sig, utan en helhet som bedöms. Då är det antingen avelsresultatet från en individ (avelsgrupp) eller avelsresultatet från en uppfödare (uppfödargrupp). Även här kan grupperna gå vidare till gruppfinaler och BIS-finaler.

Utställning är ett fenomen som fått allt större plats inom pinscher världen idag. Det är många som finner dessa tillställningar väldigt trevliga och de lägger ner många timmar på att träna sin hund för att visa sig så bra som möjligt. Hos pinschern är det idag en uppåtgående trend, allt fler ställer ut sina pinschrar och de har börjat visa upp sina hundar allt bättre.

Pinschern är en ras som är reserverad och det är viktigt att träna valpen tidigt på att främmande människor tar på den och kollar på bett och tänder. Detta underlättar även vid t ex veterinärbesök! För att en hund skall få en korrekt bedömning på en utställning är det viktigt att hunden kan stå stilla i ett koppel, trava fint vid sin handlers sida och dessutom stå stilla när domaren klämmer på hunden och kollar tänder och bett. En hund som visar aggressivitet eller starkt rädsla kan inte tilldelas pris, alla domare är dock olika hårda på denna punkt. Det kan innebära en rapporterings kod om hunden inte klarar av hanteringen av domaren. Då kommer det att dokumenteras hos SKK. Domaren kan även utdela KEP (Kan ej bedömas) om hunden inte går att bedöma. Det kan vara att hunden inte är i form eller ringtränad.

Att förbereda sin pinscher inför en utställning är väldigt enkelt! Se bara till att klorna är klippta, pälsen är ren, öronen rena och hunden är i bra kondition! Det behövs inte en massa badande och kammande med en pinscher, bara de är rena som vanligt så är det bara att sätta på den dennes utställningshalsband och koppel och springa in i ringen med den!

Väl inne i ringen är det bara att komma ihåg att ha roligt och vara glad! Lite godis i fickan kan du ha med, men du måste komma ihåg att inte alla domare tycker att det är ok att ge sin hund godis i ringen. Skall du ge hunden godis så skall det ske diskret och snyggt. Själv behöver du främst bara tänka på att vara hel och ren, kanske inte ha svarta byxor om du har en svart pinscher och tvärtom, och helt enkelt vara glad och trevlig. Det smittar av sig på din pinscher och den kommer visa att det är roligt och utstråla en charm som förhoppningsvis smälter domaren.

Vi har en årlig inofficiell rasspecial vid namn Mälarpinschern! Bara pinschrar får delta och det anses idag ganska prestigefyllt att vinna där!

Vill du veta mer om utställning? Läs mer på denna länk

Senast uppdaterad november 2013