Agility

Agility är en sport där hunden på snabbast tid ska ta sig igenom en hinderbana med hjälp av förarens signaler, och där några hundradelar är skillnaden på vinst och förlust. Agility är fartfyllt och väldigt roligt för både hund och förare.

Alla kan träna och tävla agility! Om du besöker en agilitytävling träffar du allt från unga till gamla, långa och korta, och snabba och långsamma. Detta gäller både hundar och förare.  Det viktigaste du ska tänka på är att agility är en sport där hunden behöver vara i god kondition samt gärna vara höftledsröntgad.

Pinschern är egentligen skapt för agility. Den är smidig, snabb och älskar att hoppa, klättra och balansera. De är ofta väldigt lättlärda och gör allt för att få sin belöning. Men det är inte alltid enkelt att vara pinscherförare. Man måste ha tålamod och uppfinningsrikedom när man tränar sin pinscher. Den gör inte alltid som du som förare tänkt.

Det finns några pinscherekipage som tävlar agility ända upp på SM-nivå. Det börjar bli fler och fler tävlingsekipage runt om i landet. Men man ska inte heller glömma alla de som tränar för att det är en rolig aktivering för både hund och förare.

De flesta pinschrar hamnar i storleksklasserna medium eller large. En hund högre än 45 cm hamnar i large. Det är en fördel för pinschern att hamna i medium. Dels är hindren inte lika höga och konkurrensen från andra hundar är inte lika stor.

Att träna agility stärker samarbetet mellan föraren och hunden. Man har många gånger nytta av agilityträningen i vardagen. Även om det kan kännas motigt ibland, så glömmer man det när man väl klarar av saker tillsammans.

Vill du veta mer om agility? Läs mer på denna länk.

 Senast uppdaterad april 2013