Drag

Draghundsport är en sport som funnits i många år men som på senare år fått nytt fäste bland motions- och hundentusiaster. Som tävlingsform kan man tävla på snö eller barmark och här gäller det att på snabbast möjliga tid komma från start till mål.

Drag001

Banorna är oftast kuperade vilket ställer krav på både hundens och förarens kondition det är även en fördel om man kan styra sin hund bra eftersom det är hunden som springer först och ibland kan detta leda till utflykter i terrängen som man kanske inte hade räknat med. Pinschrar hävdar sig bra i dragsammanhang och under Barmarks SM 2012 vann en pinscher i klassen canicross herrar och 2013 blev det silvermedalj för samma ekipage.

Drag002

I Barmark kan man tävla i olika grenar. I ovannämnda canicross springer en förare med en hund framför sig. Hunden har en sele på sig som är kopplad till en expanderbar lina som föraren sedan fäster i ett bälte runt midjan. Man kan även tävla i cykel, kickbike och flerhjuligt fordon. I dessa klasser kan man tävla med flera hundar eller med spann.

010

På vintern tävlar många i nordisk stil där man kör skidor med hunden som draghjälp. I klassen pulka drar hunden en pulka som föraren på skidor är fäst vid och åker efter. I spann kör man flera hundar framför en släde.

I dagsläget kan man meritera sin hund i drag. Den blir då dragchampion. Det är endast i nordisk stil som man kan meritera. Draghundsport passar de flesta hundar och fördelen många pinschrar har är att de älskar att springa är atletiska och ofta envisa och uthålliga.

För dig som vill prova på eller besöka tävlingar finns en tävlingskalender på draghundsportsförbundets hemsida. De flesta tävlingar har motionsklass och där får alla prova på, annars krävs grönt kort för att tävla. Grönt kort är ett teoriprov som man genomför via draghundsportsförbundet. Mer information om det finns på deras hemsida.

Drag003

Att träna drag med sin pinscher innebär många trevliga naturupplevelser. Både förare och hund får bra med motion och blir fysiskt starka.