Lydnad

Att ha en bra vardagslydnad på sin hund, det önskar de flesta. Det finns även de som gillar att träna och tävla lydnad, som är en av SBKs många tävlingsgrenar. Lydnad handlar om detaljer och precision och kräver ett gott samarbete mellan förare och hund.

Tävlingsformen innebär att du ska kunna jobba med din hund både på nära håll och på avstånd. Det mest grundläggande inom lydnaden är ett fint fotgående, men hunden ska även kunna hämta föremål och sitta, ligga och stå på kommando samt att kunna ligga plats tillsammans med andra hundar.

Pinschern uppskattar oftast lydnadsträningen, men det gäller att den sker i positiv anda och att man kanske prövar olika inlärningsmetoder för att nå dit man vill. Hunden ska tycka att du är en rolig prick och ha en förväntan att det händer kul saker när ni tränar tillsammans.

Det finns flertalet pinschrar som tagit lydnadsdiplom (LP) i klass 1 och 2. I de högre klasserna är pinschrar rätt sällsynta, men det finns ett fåtal som kämpar på. För att få ett LP ska du ha 3 godkända resultat i klassen.

Vill du veta mer om lydnad? Läs mer på denna länk.

Senast uppdaterad april 2013