Vaccinationsreaktioner

Här finns Viktig information till dig som ska vaccinera din pinscher.

Vaccinationsreaktioner (dokument på svenska)
Vaccine_reactions (document in english)

Skriv ut dokumentet och ta med till din veterinär i samband med att du ska vaccinera din pinschervalp. Läs på och var förberedd, så du vet hur du ska hantera situationen om en vaccinationsreaktion skulle uppstå.

Har din hund råkat ut för en vaccinationsreaktion får du gärna fylla i enkäten nedan och skicka in blanketten för biverkningsrapportering  till Läkemedelsverket. 

https://docs.google.com/forms/d/1US1uViivn1SvUKdj8wey74PIC5_L55JLgBavU-v09BQ/edit?fbclid=IwAR1CbkTxyosYBK5j9TRhSxImxg7ZYvE2Z-1SXxmc7OkvKnvZ_ugxDo6dpQ4

Biverkningsrapportering för djur

Symptom
I samband med när valpen får sin första vaccinationsspruta mot DHPPi, kan något som kallas vaccinationsreaktion uppstå, vilket är en överkänslig reaktion av vaccinet. De typiska reaktionerna visar sig ca 7-10 dagar efter vaccineringen och är allt ifrån en bula i nacken efter sticket, till ostadighet, rinniga ögon, darrningar, kramper, inkontinens och i värsta fall medvetslöshet.

Det är viktigt att vara påläst och medveten om att reaktioner kan uppstå, så att rätt behandling kan sättas så fort som möjligt.

Inte alla veterinärer är bekanta med åkomman.

Behandling
Den viktigaste och som det visat sig mest effektiva behandlingen är kortison, där hundar som genast satts in på det blivit i allmänhet bra efter ca en vecka. Även kramplösande medicin (vanligtvis Stesolid) kan vara nödvändig men aldrig i stället för kortison utan de måste få både kortison & kramplösande isåfall. Kortison måste de ha för att den allergiska reaktionen ska avta och kramplösande kan vara nödvändigt för att få stopp på eventuella kramper. En del hundar har även som tillägg behandlats med B-vitamin, antibiotika och mediciner mot illamående.

Hunden på bilden har inget samband med innehållet i texten.

Vidare läsning
Det finns fler dokument i ämnet att läsa:

Svensk veterinärtidning nr 6, 2006 (pdf)
Artikel i Finsk veterinärtidning Tabu nr 1 2005 (pdf)
Vaksiner og vaksinasjons-komplikasjoner hos hund (doc)
Post-vaccinal reactions in German Pinschers –preliminary report (doc)