Rasbeskrivning

Allmänt om Pinschern

En Pinscher har många egenskaper av en urhund och passar därför bäst ihop med människor som känner till och ser dess särdrag som en tillgång.

En pinscher är en intelligent hund med egna associationer och egna sätt att lösa de situationer som uppstår. Att vara ”gammal van” hundägare med den åsikten att hunden villkorslöst SKA göra som man säger, och helst omedelbart, skapar både en olycklig pinscher och en olycklig ägare.

Den som däremot uppskattar ett självständigt tänkande och agerande hos sin hund , och har en förmåga att läsa sin hund och ser den som en ”medlevare” passar utmärkt som pinscherägare. Då spelar det ingen roll om man har haft hund förut eller ej. Man måste ha förståelse för de rastypiska egenskaperna.

Pinschern är en utpräglat stolt och vänlig hund som ska vara reserverad mot främlingar, en egenskap som absolut inte får förväxlas med skygghet.

Rasen Pinscher är något av en aristokrat och ser sig som livets medelpunkt. Den accepterar inte hård och okänslig behandling, vilket absolut inte betyder ett liv utan krav, men kraven ska vara anpassade så att en stolt varelse som en pinscher kan acceptera dessa.

Den är lättlärd och har snabb uppfattningsförmåga, vilket inte alltid betyder att den gör som man säger precis när man tänkt sig det! En pinscher fostras bäst genom omväxlande fasthet, förståelse och humor. Pinschern vill gärna vara med i centrum där allting händer och passar därför en aktiv familj bra. Aktiviteter som passar rasen är agility, spår, lydnad, ” cirkuskonster ” och mycket annat.

Den passar utmärkt ihop med barn förutsatt att föräldrarna lärt sina barn att hunden är en levande individ och ingen leksak. Pinschern är lättanpassad och passar in i de flesta miljöer. Den passar även bra i lägenhet då den inte tar stor plats och framförallt inte hör till de skälliga raserna.

Egenskaper och Mentalitet

Rasen är kvicktänkt, nyfiken och har ofta en egen uppfattning om hur saker och ting ska göras . Pinschern är snabb på att hitta och utnyttja sin ägares svaga punkter. Det brukar underlätta om ägaren har humor och kan skratta åt dess påhittighet.

En Pinscher kan skälla men är absolut inte skällig. Den nöjer sig oftast med ett varningskall för att påkalla sin ägares uppmärksamhet när den anser att detta behövs.

Vakt finns hos alla men mer utpräglat hos vissa. När den är borta är den väldigt sällan vaktig medan den kan vakta det som tillhör den t ex hemmet, bilen och tuggben. Det gäller att man själv lär sig hantera det. När det gäller försvarslust och skärpa så kommer den alltid att försvara sin ägare och de sina. Den älskar sin familj och visar det verkligen!

Pinschern är stolt och vänlig men ska vara reserverad mot främlingar. Pinschrar, och då speciellt de unga, är oerhört receptiva. En liten Pinschervalp är mycket formbar och det är mycket viktigt att den får rikligt med god miljö- och socialträning så att det reserverade draget inte blir för dominant. I första hand fäster sig pinschern vid den egna familjen och familjens vänner.

En Pinscher har alltid mycket stor tilltro till sin egen förmåga och rör sig gärna över stora ytor långt från föraren när den är lös. Som Pinscher ägare bör man vara klar över rasens krav på att det finns en klar och tydlig rangordning i flocken/familjen. Är man ur ”hundperspektiv” inte en rättvis och tydlig ledare kan Pinschern snart försöka ta sitt ansvar och träda in som flockledare.

Vid all inlärning är motivation ledordet. Man kan aldrig tvinga sin Pinscher till lydnad, men de mjuka dressyrmetoderna som bygger på kontakt och positiv belöning fungerar dock bra. När man vunnit en Pinschern förtroende och förtjänat dess kärlek är den obrottsligt lojal och kan vara mycket samarbetsvillig.

Vad det gäller andra hundar är det viktigt att Pinschern under uppväxten får träffa många olika och snälla hundar. Den tål åthutningar mycket bra, bara den förstår varför. Pinschern tar ofta plats som ledare tillsammans med andra hundar, fast de övriga kanske både är äldre och större.

Vardagsliv med Pinschern

En Pinscher har normalt motionsbehov . Lämpliga motionsformer är långa skogspromenader, cykling och jogging. Vintertid kan den följa med på skidturer och dra en lättare släde. En Pinscher följer gärna med sin familj på både båtsemester och fjällturer, bara den får vara med där det händer saker. Den är mycket formbar efter sin ägares intressen.

Oftast följer den med på allt roligt som dens familj vill göra, och har så gott som alltid humöret på topp – förutom då det regnar och är kallt. Pinschern älskar att få kärlek och vara i centrum.

Att ligga i mattes eller husse knä/sängen och känna värmen är en stor passion. Att ligga och dra sig framför en öppen spis är också något den älskar samt att bädda ner sig i filtar eller täcken.

Pinschern har en kort och slät päls men pälskvalitén kan variera från väldigt mjuk och tunn päls till tjock päls med grova strån. Pinschern är oftast inte förtjust i regn, väta och kyla, men detta varierar väldigt. Det är till viss del en vanesak och det blir lite av vad man gör det till, en pinscher som redan som valp pälsas på massor av täcken kan bli mer kräsen och finkänslig i vuxna livet när det gäller kylan. Så länge pinschern rör på sig brukar kylan inte vara ett större problem men självklart kan en stolt pinscher må bra av att få ett värmande täcke på sig vid längre stillastående stunder eller efter ett träningpass ute i kyla.

Aktivering

I dag kan Pinschern betraktas som en aktiv sällskapshund. En del Pinschrar används dock till agility, lydnad, eftersök, spår och jakt. En Pinscher som inte aktiveras roar ofta sig själv.

En del leker med sina leksaker andra utvecklar intressen som inte alltid delas av ägaren. En rätt aktiverad Pinscher har inga problem med att lämnas ensam ett par timmar under dagen.

Exempel på trevlig aktivering: Viltspår/eftersök, Bruksspår, Lydnadsdressyr, Agility, Flyball, ”Cirkuskonster”. Pinschern älskar att få göra nya och spännande saker och det är upp till dig som förare att ålla uppe motivationen. Eftersom att de är så intelligenta och kvicka vid inlärning går det fort att lära den nya saker, men att träna i många timmar i sträck är inte att rekommendera. Med en Pinscher brukar det oftast vara bättre att träna korta pass och ofta.

En Pinscher bör tidigt tränas att kunna slappna av och vara lugn. Passivitet är A och O för att din Pinscher som skall kunna må bra hemma och i främmande miljöer.

Ensamhetsträning är också väldigt viktigt och går hand i hand med passivitetsträningen. Detta är något som kan ta tid att träna men som i längden ger stor utdelning.

Vård och skötsel
Pinschern har hög integritet så det är viktigt att man redan tidigt vänjer sin valp vid att bli hanterad. Kloklippning är ofta ett känsligt kapitel för Pinschern och bör tränas redan från början. Se till att göra det till en bra upplevelse. Är det stora problem kan man gärna vänja den sakta men säkert och bara klippa en klo per dag.

Pinschern skakar ofta på huvudet, och då slås öronens kanter hårt mot huvudets sidor. När det är kallt och fuktigt ute spricker ofta öronkanterna och börjar blöda. För att förhindra detta bör man smörja in öronen med tex Vaselin och massera efter att man varit ute en ruskig dag. Tejpning är ett knep för att få öronen att läka ihop fint. Tejpning används även för att få öronen att ligga rätt på de Pinschrar vars öron är ”slarviga”.

Tips till förstagångsägaren
När man skaffar en Pinscher är det viktigt att tänka på att det är en aktiv hund och inte en knähund. Den kräver ett visst mått av både fysisk och mental träning för att må bra. Utomhus behöver den få utlopp för sin energi, för att vara lugn och harmonisk inomhus.

En viktig regel är att den nya valpen ska ha ett positivt utbyte av de hundar och människor den möter för att få en bra socialiseringsperiod. Det är helt rätt av ägaren att selektivt välja umgänge för sin valp. Valpen tränas till att lyssna på sin flockledare som därmed tar sitt ansvar för sin Pinschers utveckling.

Det är väldigt viktigt att föräldrarna är friska och sunda och framförallt att de är mentalt stabila. Se därför till att få träffa föräldrarna och ta reda på deras hälsa och mentalitet.

Pinschern är ingen stor ras i Sverige trots att den funnits här sedan 60-talet. Det finns ett 10-tal aktiva uppfödare på rasen i Sverige. Att välja bland dessa uppfödare en uppfödare som värnar om rasens mentalitet och hälsa är en självklarhet.

Du bör inte välja första bästa uppfödare, utan träffa dom du känner är intressanta och spendera lite tid med dom. Detta är trots allt en kontakt du kanske kommer ha för resten av din hunds liv.

Text av Sandra Älverud Sjöström