Agility

Agility är en sport där hunden på snabbast tid ska ta sig igenom en hinderbana med hjälp av förarens signaler, och där några hundradelar är skillnaden på vinst och förlust. Agility är fartfyllt och väldigt roligt för både hund och förare, stärker samarbetet och är en rolig träningsform att utöva tillsammans!

Alla kan träna och tävla agility! Om du besöker en agilitytävling träffar du allt från unga till gamla, långa och korta, och snabba och långsamma. Detta gäller både hundar och förare.  Det viktigaste du ska tänka på är att agility är en sport där hunden behöver vara i god kondition för att minimera skaderisken då sporten både är fartfylld och explosiv med tighta svängar och höga hopp.

Pinschern är egentligen skapt för agility. Den är smidig, snabb och älskar att hoppa, klättra och balansera. De är ofta väldigt lättlärda och det fina med agility är att många pinschrar upplever sporten som ganska självbelönande, det är så kul att springa i en extra tunnel! Som förare till en pinscher ska du tänka på att träna korta pass och inte stå och traggla för länge, då tappar pinschern intresset. Se till att bygga en bra belöningsteknik med roliga leksaker eller godisgömmor som går att kasta om din pinscher föredrar godis framför leksak.

Det finns några pinscherekipage som tävlar agility ända upp på SM-nivå. Det börjar bli fler och fler tävlingsekipage runt om i landet. Men man ska inte heller glömma alla de som tränar för att det är en rolig aktivering för både hund och förare.

De flesta pinschrar hamnar i storleksklassen large men är hunden 50 cm i mankhöjd eller högre hamnar hunden i extra large som är en största storleksklassen (XS, Small, Medium, Large, XL).

Att träna agility stärker samarbetet mellan föraren och hunden. Man har många gånger nytta av agilityträningen i vardagen. Även om det kan kännas motigt ibland, så glömmer man det när man väl klarar av saker tillsammans.

Vill du veta mer om agility? Läs mer på Svenska Agilityklubben: www.sagik.se
Letar du tävlingar? Läs mer på Agilitydata: www.agilitydata.se