Bruks

Bruksprov är en av SBKs tävlingsgrenar. Man kan träna och tävla bruks även om man inte har en brukshund. Bruks består av en lydnadsdel som genomförs på appellplanen samt en specialdel som genomförs i skog och mark.

Det finns fem olika specialmoment och de är spår, sök, rapport, patrull och skydd. Med pinscher kan du delta i alla delar förutom skyddet. Det är endast till för brukshundar och en licens krävs.

Om du väljer spår innebär det att din hund ska följa ett spår av en människa samt markera spårapporter som ligger i spåret. I den lägsta klassen (appellklass) är spåret ca 300 m långt och i den högsta klassen (elit) är spåret hela 1500 m långt.

Sök innebär att din hund ska hitta figuranter som ligger mer eller mindre gömda i terrängen. Man har ett avgränsat område, en så kallad ruta som ekipaget ska söka igenom på en viss tid.

I rapport ska hunden springa mellan två stationer så snabbt som möjligt. Här gäller det för hunden att vara snabb, självständigt och målmedveten. Längden på sträckan som hunden springer ökar för varje klass.

Om du vill tävla patrull så ska din hund kunna lydnad, spåra och upptäcka både luftvittring samt ljud från människor inom ett begränsat område. Skydds får inte pinschern tävla, men det innefattar bland annat att hunden ska kunna stoppa en flyende person eller ett angrepp mot föraren.

Att träna bruks med pinscher finns det flera som gör. Att tävla bruks är det färre som gör, men det finns de som lyckats att bli godkända och till och med uppflyttade till lägre klass. Ingenting är omöjligt, så länge man tränar och tävlar med glädje och en viss gnutta envishet.

Vill du veta mer om bruksprov? Läs mer på denna länk.

 Sidan uppdaterad april 2013